Yes de eerste zonnige dagen met 25+ graden van het jaar! Ik zit ik al direct met mijn hoofd bij de zomer, wat heb ik daar zin in zeg! Dit no bake cheesecakerecept werk ik nu dan ook voor jullie uit terwijl ik lekker in het zonnetje lig. Ik garandeer je, deze mango passievrucht cheesecake wordt hét perfecte tussendoortje van dit seizoen!
Hartig door de bodem, romig door de kwark, friszuur door de passievrucht en gezoet door de mango. Wat zoek je nog meer in een cheesecake?
In deze healthy cheesecake heb ik de koekjesbodem vervangen door een combi van havermout, noten en dadels. Behalve lekker is deze mango passievrucht cheesecake dus ook nog eens verantwoord! En dus kun je het ook best eten als ontbijt, lunch of tussendoortje. Wanneer je wilt eigenlijk 😉 Want zeg nou zelf, een combi van fruit, kwark, havermout en noten kan toch altijd?
Als je dit taartrecept al met honger leest, dan moet ik je toch teleurstellen. Je hebt er namelijk wel wat geduld voor nodig, aangezien de mango passievrucht cheesecake minimaal 3 uur in de koelkast staat! Dus voordat je kunt aanvallen, even goed plannen en op tijd boodschappen doen. Dan heb je dit weekend iets lekkers op tafel staan!
Het verschil tussen een mango passievrucht cheesecake en kwarktaart
Er zijn een aantal verschillen tussen een echte Amerikaanse cheesecake of de Hollandse kwarktaart. Zo wordt een cheesecake in de oven gebakken, terwijl de kwarktaart in de koelkast gaat. De Hollandse variant wordt verder gemaakt van kwark, oftewel een verse zachte kaasssoort. De Amerikaanse variant wordt gemaakt met roomkaas (creamcheese). Een kwarktaart is over het algemeen dus wat frisser en lichter, en de cheesecake wat romiger. In de cheesecake worden ook altijd eieren toegevoegd, in de kwarktaart dan weer niet – die heeft gelatine nodig om op te stijven. Een laatste verschil is dat kwarktaart een krokante bodem heeft, die de cheesecake niet heeft.
Gebaseerd op deze verschillen, mag ik mijn recept dus eigenlijk helemaal geen cheesecake noemen! Toch doe ik dat wel. Waarom? Omdat in foodieland hiervoor de hippe term no bake cheesecakeis gekomen, die de lading ook wel dekt. En eerlijk is eerlijk, ook omdat er nou eenmaal meer mensen op zoek zijn naar een lekker cheesecake recept, dan naar een kwarktaart ;-).


- • 100 gr medjoul dadels (± 6 stuks)
- • 75 gr ongebrande noten (naar keuze)
- • 75 gr havermout
- • 1 el honing
- • 1 el cacaopoeder
- • 50 gr ontgeurde kokosolie of (room)boter
- • 2 bakken Optimel kwark Mango-Passievrucht (lente-variatie)
- • 10 gelatine blaadjes
- • 1 mango
- • 8 passievruchten
- • 50 ml (vers) sinaasappelsap
- • 2 gelatine blaadjes
- Springvorm van 26 cm
- Bakpapier
- Keukenmachine
- Koelkast
- Stap 1: bodem
- 1. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier, en vet de zijkant in met bakspray of boter.
- 2. Laat de dadels weken in water en ontpit ze.
- 3. Smelt de kokosolie (of boter) en laat afkoelen.
- 4. Blend de dadels en noten in de keukenmachine en voeg vervolgens de havermout, honing, gesmolten kokosolie en cacaopoeder toe. Mix kort zodat er een plakkerig deeg ontstaat.
- 5. Verdeel het dadeldeeg over de bodem van de bakvorm. Druk goed aan met de achterkant van een lepel en zet de vorm in de koelkast. Ondertussen begin je aan de vulling.
- Stap 2: vulling
- 6. Snijd de mango in kleine stukjes en doe in de beslagkom van de (afgewassen 😉 keukenmachine.
- 7. Week de gelatine (volgens de verpakking) in koud water, ongeveer 5 min.
- 8. Wring de blaadjes uit en doe ze in een pannetje met 5 eetlepels water. Zet het op laag vuur en blijf roeren. Het gelatinemengsel mag niet koken, maar zorg dat het warm genoeg is zodat de blaadjes smelten. Dit duurt ongeveer 1-2 minuutjes. Laat vervolgens 1 minuutje afkoelen.
- 9. Doe de Optimel kwark bij de mangostukjes en voeg ook de gesmolten gelatine toe. Mix dit goed door elkaar!
- 10. Haal de bakvorm uit de koelkast en giet het kwarkmengsel over de bodem. Zet terug in de koeling en laat het minimaal 3 uur opstijven.
- Stap 3: topping
- 11. Met de passievrucht topping kun je na zo’n twee uur aan de slag. Laat de twee gelatineblaadjes weer 5 min weken in koud water.
- 12. Hol ondertussen de passievruchten uit en doe de vrucht in een apart kommetje.
- 13. Verwarm een pannetje met de 50 ml sinaasappelsap. Zorg dat dit goed warm wordt, maar breng het niet aan de kook.
- 14. Wring de blaadjes gelatine uit en voet ze bij het sinaasappelsap. Roer goed door, zodat de gelatineblaadjes smelten en voeg dan de passievrucht toe.
- 15. Zet apart, laat het mengsel afkoelen en stort daarna over de taart. Zet terug in de koelkast en laat de cheesecake nog de resterende tijd van de 3 uur verder opstijven.
- Wil je geen topping, hou je niet van de passievrucht pitjes of wil je gewoon een gemakkelijker recept? Laat dan de passievrucht topping achterwege, scheelt je toch weer 5 stappen 😉
- Heb je geen keukenmachine? Hak de noten en dadels voor de bodem dan in stukjes en doe dit met de rest van de ingrediënten in een blender. Bij stap 2 kun je ook de mango zelf in kleine stukjes snijden, en alles in een beslagkom heel goed door elkaar mengen. Ook kun je voor het mengen een handmixer gebruiken.
- 188 Kcal / 8 gr Eiwit / 8 gr Vet / 20 gr Koolhydraten
Add a Comment