Met deze zomerse temperaturen vind ik ijskoffie echt heerlijk, elke dag drink ik er eentje in plaats van mijn normale warme kopje(s) koffie. Er zijn honderden verschillende ijskoffies te vinden, maar ik deel vandaag met jullie het perfecte ijskoffie recept: super romig en simpel!
IJskoffie is niets nieuws (maar wordt wel steeds populairder in Nederland!) en dus ging ik ervan uit dat ik zo een lekker koffierecept van internet zou kunnen plukken. Ik heb voor mijn gevoel alle sites afgestruind naar het recept voor de perfecte ijskoffie of koffie shake, maar het was allemaal nét niet wat ik zocht. Ze waren ofwel met een paar bolletjes roomijs (niet wat ik zocht voor mijn ochtendkoffie), te waterig, juist niet romig genoeg of het recept had vele ingrediënten.. En eerlijk is eerlijk, als ik elke dag een ijskoffie drink heb ik geen zin in een ingewikkeld recept.
En dus ging ik zelf aan de slag met een koffie shake recept! Het heeft heel wat pogingen gekost, voordat ik uiteindelijk bij de perfecte ijskoffie samenstelling kwam, terwijl het recept echt mega simpel is en maar uit 2 ingrediënten bestaat! Ideaal dus om gewoon elke dag even te maken voor een geniet momentje!
Het geheim achter deze ijskoffie
Hoe kan er achter zoiets simpels als een ijskoffie een geheim zitten zul je misschien denken? Nou eigenlijk zijn er zelfs 2 trucjes om tot de perfecte iced coffee te komen!
Allereerst het geheime ingrediënt: gecondenseerde melk. Deze maakt het super romig, zonder slagroom of roomijs toe te voegen. En gecondenseerde melk is erg zoet, dus komen ook alle andere siropen en suiker toevoegingen te vervallen. Handig! Is deze koffie shake dan wel gezond? Nee dat niet, want gecondenseerde melk is niets anders dan volle melk met toegevoegde suiker. Maar voor deze koffie is het mij wel waard!
Het best bewaarde geheim zijn echter de ijsklontjes. In plaats van je espresso te laten afkoelen en samen met ijsklontjes te crushen, maar ik van de espresso zelf ijsklontjes! Hierdoor voeg je niet onnodig extra water toe aan je ijskoffie, waardoor deze én lekker sterk blijft én niet zo waterig is.
IJskoffie of koffie shake?
Officieel is een ijskoffie in de basis niets meer dan een afgekoelde espresso met suiker erin opgelost, die over ijsklontjes in het drinkglas wordt gegoten. Hier zijn vervolgens talloze varianten op: bijvoorbeeld een iced cappuccino met opgeschuimde melk of bijvoorbeeld met toevoeging van een koffiesiroop of -likeur.
Een koffie shake is een soort milkshake en bevat altijd roomijs en vaak ook nog andere zoetstoffen en slagroom. De bekendste koffie shake is de frappucino van Starbucks of McDonald’s. Mega lekker al zeg ik het zelf, maar helaas ook mega ongezond.
Eigenlijk is dit recept een mix tussen een ijskoffie en een koffie shake. Het smaakt zo romig als een frappucino, maar is gezien de ingrediënten toch meer een ijskoffie! Geloof je het niet? Probeer mijn ijskoffie gewoon eens uit, ik ben benieuwd wat van je het recept vindt!
Zet een espresso (of sterke koffie), laat afkoelen tot kamertemperatuur en vul hiermee een ijsblokjesvorm. Doe de espresso vervolgens minimaal 4 uur in de vriezer.
Deze eerste stap vergt wat voorbereiding, dus zorg dat je in de zomer je vriezer vol hebt liggen met ingevroren espresso, dan kun je altijd een ijskoffie maken als je er ineens zin in krijgt ;).
Mix in de blender 100 ml gecondenseerde melk met 10 koffie ijsblokjes. Zorg dat je blender ijs kan crushen, anders betekent dit recept het einde van je blender.. Zet eerst je blender in de ijs crush stand totdat de grote ijsblokjes weg zijn, vervolgens zet ik het nog even in de laagste blend stand om het ijs helemaal goed te mengen met de melk.
That’s it! De ijskoffie is nu heerlijk romig en heeft een mooie ijsstructuur (zie foto!).
Heb je geen ingevroren espresso klaarliggen, maar wel direct zin in een ijskoffie? Natuurlijk kan het ook door 10 ijsblokjes te crushen samen met 1 afgekoelde espresso en de gecondenseerde melk. Het wordt dan wel een iets wateriger drankje, maar nog altijd erg lekker!
350 kcal / 9gr eiwit / 9gr vet / 55gr koolhydraten
Ingrediënten
Aanwijzingen
Zet een espresso (of sterke koffie), laat afkoelen tot kamertemperatuur en vul hiermee een ijsblokjesvorm. Doe de espresso vervolgens minimaal 4 uur in de vriezer.
Deze eerste stap vergt wat voorbereiding, dus zorg dat je in de zomer je vriezer vol hebt liggen met ingevroren espresso, dan kun je altijd een ijskoffie maken als je er ineens zin in krijgt ;).
Mix in de blender 100 ml gecondenseerde melk met 10 koffie ijsblokjes. Zorg dat je blender ijs kan crushen, anders betekent dit recept het einde van je blender.. Zet eerst je blender in de ijs crush stand totdat de grote ijsblokjes weg zijn, vervolgens zet ik het nog even in de laagste blend stand om het ijs helemaal goed te mengen met de melk.
That’s it! De ijskoffie is nu heerlijk romig en heeft een mooie ijsstructuur (zie foto!).
Heb je geen ingevroren espresso klaarliggen, maar wel direct zin in een ijskoffie? Natuurlijk kan het ook door 10 ijsblokjes te crushen samen met 1 afgekoelde espresso en de gecondenseerde melk. Het wordt dan wel een iets wateriger drankje, maar nog altijd erg lekker!
350 kcal / 9gr eiwit / 9gr vet / 55gr koolhydraten
Add a Comment