Elk seizoen heeft zijn lekkernijen, in de lente is voor mij de witte asperge 100% seizoensfavoriet. Eerder werkte ik al het recept voor de aspergesoep met gepocheerd ei uit op het blog, vandaag breng ik jullie een heerlijke lente risotto met witte asperges!
Romige asperge risotto met een nootachtige smaaktwist
Deze witte asperge risotto is, zoals een risotto ook hoort te zijn, lekker romig. Dit past ook erg goed in een recept met asperges. Maar door de risotto te serveren met rucola sla krijgt het een nootachtige smaak, die er perfect bij past. Heerlijk zo’n risotto met een twist!
Risotto met witte asperges bereiden
Zoals bij al mijn recepten kan ik jullie beloven, het is een gemakkelijk recept en iedereen kan dit klaarmaken! De risottorijst zelf klaarmaken neemt het meeste tijd in beslag, maar moeilijk is het sowieso niet. Dus als je zin hebt in een romige risotto met witte asperges, dan heb je nu geen smoesjes meer. Naar de winkel en aan de slag dus! 🙂


- 1000 ml water
- 2 blokjes groentebouillon
- 500 gram witte asperges
- olijfolie of boter
- 1 grote rode ui
- 1 teentje knoflook
- 400 gram champignons
- 250 gram risottorijst
- 100 gr achterham, in reepjes
- handje pijnboompitten
- 40 gram Parmezaanse kaas
- Rucola
- 1/2 el citroensap
- zout/peper
- Schil de asperges en snijd in stukken van ongeveer 2 cm.
- Breng 1 liter water aan de kook en voeg de groentebouillon toe.
- Kook de asperges in ongeveer 10 minuten gaar. Haal de asperges uit de pan met bouillon en zet apart.
- Snijd ondertussen de rode ui en champignons in stukjes en de knoflook fijn.
- Gebruik voor de risotto een pan met een dikke bodem. Bak de ui in de olijfolie tot deze glazig is. Voeg vervolgens de champignons toe en als laatste ook de knoflook, bak kort mee.
- Doe de risottorijst erbij en bak voor een minuutje mee. Voeg een schep bouillon toe, breng aan de kook en roer door totdat de risotto de bouillon volledig heeft opgenomen. Zet het vuur klein en herhaal deze stap steeds door nieuwe bouillon toe te voegen op het moment dat de rijst droog is. Blijf steeds goed roeren! Deze stap duurt ongeveer 25 minuten. Let op: je gebruikt niet alle bouillon!
- Zodra de risottorijst gaar is, voeg je de asperges en stukjes ham toe. Laat je het nog een paar minuutjes staan.
- Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan.
- Roer als laatste de Parmezaanse kaas door de asperge risotto.
- Breng op smaak met peper, zout en een halve eetlepel citroensap.
- Serveer de aspergerisotto met rucola en geroosterde pijnboompitjes.
- Smakelijk!
- Het enige vlees dat in dit gerecht verwerkt zit, zijn enkele flinterdunne hamreepjes. Dus ben je op zoek naar een vegetarische risotto met witte asperges? Laat de ham dan gewoon achterwege, net zo smaakvol!
- 450 Kcal / 17 gr Eiwit / 13 gr Vet / 63 gr Koolhydraten
Add a Comment