Als je een kilo pruimen in huis hebt, wat doe je er dan mee? Juist! Een nieuw recept bedenken en lekker aan de bak. Het resultaat: heerlijke pruimen repen met havermout.
Bij mijn ouders in de tuin staat een enorme pruimenboom, die elk jaar weer voor een enorme hoeveelheid pruimen zorgt – letterlijk kilo’s voor de hele buurt! Wat een feest dus om hiermee een nieuw recept te bedenken.
Havermout repen met pruimen
Elk jaar bij de start van het pruimenseizoen gaat het in mijn hoofd twee kanten op. Ik wéét dat ik pruimen erg lekker vind, maar toch denk ik in het begin weer even van niet. Gek is dat hè! Zou het soms komen door het gezegde ‘niet te pruimen’? 😉 Gelukkig maar dat ik dit jaar de kilo’s fruit meteen heb verwerkt in dit lekkere recept voor havermout repen met pruimen, dan hoef ik daar verder niet over na te denken haha!
Kruimeltaart met pruimen
Waar ik wel nog meer aan denk, is welke variaties ik met dit recept nog kan maken. Want nu zijn het havermout repen met pruimen geworden, maar het lijkt me ook erg lekker met bijvoorbeeld bramen, aardbeien of abrikozen!
Eerlijk is eerlijk, voor de foto’s heb ik de repen nu in vierkantjes gesneden. Eigenlijk zijn het dus pruimen koeken i.p.v. repen geworden en dat is ook een prima formaat als tussendoortje. En de volgende keer ga ik ze bakken in een taartvorm, want een kruimeltaart met pruimen klinkt toch ook te lekker voor woorden!
Nog genoeg te bakken en proeven dus! Heb jij het recept gemaakt, in deze of een andere variatie? Laat het me dan weten, vind ik altijd leuk!
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bereid het deeg: maal de havermout fijn in de blender. Doe alle overige ingrediënten voor het deeg eerst samen in een kom en mix goed door elkaar. Voeg toe aan het havermeel en kneed door totdat er klontjes ontstaan.
Verdeel 2/3 van het deeg in een ingevette vierkante bakvorm, met op de bodem bakpapier, en druk goed aan met de achterkant van een lepel of je handen.
Was de pruimen en haal de pitten eruit. Maal de pruimen in de blender.
Verwarm al roerend de pruimenstukjes en pruimenpuree samen met 1 el honing en de 1 tl vanille extract in een pannetje. Zeef de maizena boven de pan en roer goed door. Verhit voor 5 minuten en laat het dan afkoelen.
Mix de crème fraiche met 1 el honing, het volkorenmeel, 1 tl vanille extract en het ei. Verspreid de crèmelaag over de bodem.
Verdeel de pruimenjam hierover en draai vervolgens met de achterkant van je lepel de jam door het zure room mengsel zodat je een swirl effect krijgt.
Verkruimel als laatste 1/3 van het overgebleven deeg erover.
Bak de havermout pruimen repen 40 min in de oven. Dek de bovenkant na +/- 15 min (zodra de kruimels bruin zijn) af met aluminiumfolie, zodat ze niet verbrandens.
Laat volledig afkoelen voordat je de pruimen repen gaat opdienen. Het is verleidelijk om aan te vallen als de havermoutrepen nog warm zijn, maar de afkoeltijd is echt nodig om nog verder op te stijven.
Snijd in smalle repen of serveer als blokjes. Eet smakelijk!
Bewaar in een luchtdichte bak in de koelkast voor maximaal 3 dagen.
Je kunt de pruimenkoeken ook invriezen, dan blijven ze nog 2 maandjes goed en heb je altijd een lekker tussendoortjes achter de hand!
Ingrediënten
Aanwijzingen
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bereid het deeg: maal de havermout fijn in de blender. Doe alle overige ingrediënten voor het deeg eerst samen in een kom en mix goed door elkaar. Voeg toe aan het havermeel en kneed door totdat er klontjes ontstaan.
Verdeel 2/3 van het deeg in een ingevette vierkante bakvorm, met op de bodem bakpapier, en druk goed aan met de achterkant van een lepel of je handen.
Was de pruimen en haal de pitten eruit. Maal de pruimen in de blender.
Verwarm al roerend de pruimenstukjes en pruimenpuree samen met 1 el honing en de 1 tl vanille extract in een pannetje. Zeef de maizena boven de pan en roer goed door. Verhit voor 5 minuten en laat het dan afkoelen.
Mix de crème fraiche met 1 el honing, het volkorenmeel, 1 tl vanille extract en het ei. Verspreid de crèmelaag over de bodem.
Verdeel de pruimenjam hierover en draai vervolgens met de achterkant van je lepel de jam door het zure room mengsel zodat je een swirl effect krijgt.
Verkruimel als laatste 1/3 van het overgebleven deeg erover.
Bak de havermout pruimen repen 40 min in de oven. Dek de bovenkant na +/- 15 min (zodra de kruimels bruin zijn) af met aluminiumfolie, zodat ze niet verbrandens.
Laat volledig afkoelen voordat je de pruimen repen gaat opdienen. Het is verleidelijk om aan te vallen als de havermoutrepen nog warm zijn, maar de afkoeltijd is echt nodig om nog verder op te stijven.
Snijd in smalle repen of serveer als blokjes. Eet smakelijk!
Bewaar in een luchtdichte bak in de koelkast voor maximaal 3 dagen.
Je kunt de pruimenkoeken ook invriezen, dan blijven ze nog 2 maandjes goed en heb je altijd een lekker tussendoortjes achter de hand!
Add a Comment