Vandaag heb ik niet één maar twee recepten voor jullie! Met in de hoofdrol: lemon curd. Deze citroenpudding is een frisse smaakmaker voor ontbijt, gebak en dessert. Heerlijk veelzijdig dus!
Eerlijk toegeven, ik kende lemon curd eerst eigenlijk alleen van de high-tea. Vaak vind ik een verse scone, met een klodder clotted cream en lemon curd, zelfs het lekkerste van de hele tafel. Maar toen ik een brainstorm startte voor een nieuw paasbrunch recept, kwam ik erachter hoe veelzijdig de curd eigenlijk is!
Lemon curd uit de magnetron
Natuurlijk is het állermakkelijkst om gewoon een potje lemon curd te kopen, maar hé daarvoor lees je nu niet dit receptblog toch? 😉 Uiteraard aan mij de schone taak om het wel zo gemakkelijk mogelijk te maken, zoals alle recepten op Foodiemind.nl. Het resultaat mag er wezen: een lemon curd uit de magnetron, die in een paar minuten klaar is. Easy peasy lemon squeezy!
Doordat ik de lemon curd heb gemaakt met honing ipv suiker, is het iets lager in calorieën. De smaak iets hierdoor ook net wat minder zoet, maar ik vind dat juist een extra voordeel! Het mag ook wel naar citroen smaken toch :).
Smelt de ongezouten roomboter in een pannetje of in de magnetron. Zet dit vervolgens apart, zodat het kan afkoelen.
Splits bij 3 eieren het eiwit van de dooier: je gebruikt hiervan enkel het eigeel. Doe ze in een grote magnetronbestendige schaal en voeg hier ook de andere 2 eieren bij.
Kluts de eieren met een garde en meng ook de honing er doorheen.
Was de citroenen schoon en rasp met een fijne rasp de schil. Deze kun je opvangen direct boven de schaal met het ei-honing mengsel.
Pers boven de schaal ook de citroenen uit. Doe dit wel via een zeefje, zodat je eventuele pitjes daarmee opvangt.
Doe de gesmolten boter bij het ei-citroen mengsel en voeg nog wat zout toe.
Zet de schaal in de magnetron en verwarm dit ongeveer 4 minuten op 800 tot 1000 watt. Na elke minuut roer je het even door met de garde. Dit is heel belangrijk omdat je geen klontjes wilt!
De curd wordt snel zichtbaar dikker en het is goed als het na het roeren blijft plakken aan de garde. Omdat elke magnetron anders is, let hier dus goed op. Bij jou kan het dus ook net wat meer of minder dan 4 minuten duren.
Giet de hete lemon curd in een weckpot en laat het afkoelen voordat je het verwerkt in andere recepten. Of lepel het gewoon uit de pot ;).
Je kunt de citroenpudding een week in de koelkast bewaren – of vries het in!
Ingrediënten
Aanwijzingen
Smelt de ongezouten roomboter in een pannetje of in de magnetron. Zet dit vervolgens apart, zodat het kan afkoelen.
Splits bij 3 eieren het eiwit van de dooier: je gebruikt hiervan enkel het eigeel. Doe ze in een grote magnetronbestendige schaal en voeg hier ook de andere 2 eieren bij.
Kluts de eieren met een garde en meng ook de honing er doorheen.
Was de citroenen schoon en rasp met een fijne rasp de schil. Deze kun je opvangen direct boven de schaal met het ei-honing mengsel.
Pers boven de schaal ook de citroenen uit. Doe dit wel via een zeefje, zodat je eventuele pitjes daarmee opvangt.
Doe de gesmolten boter bij het ei-citroen mengsel en voeg nog wat zout toe.
Zet de schaal in de magnetron en verwarm dit ongeveer 4 minuten op 800 tot 1000 watt. Na elke minuut roer je het even door met de garde. Dit is heel belangrijk omdat je geen klontjes wilt!
De curd wordt snel zichtbaar dikker en het is goed als het na het roeren blijft plakken aan de garde. Omdat elke magnetron anders is, let hier dus goed op. Bij jou kan het dus ook net wat meer of minder dan 4 minuten duren.
Giet de hete lemon curd in een weckpot en laat het afkoelen voordat je het verwerkt in andere recepten. Of lepel het gewoon uit de pot ;).
Je kunt de citroenpudding een week in de koelkast bewaren – of vries het in!
Lemon curd dessertglaasje met kwark
Heeft je magnetron ping gezegd en is je lemon curd klaar – dan kun je er héle lekkere gerechten mee maken. Wat dacht je van een taart met een laagje lemon curd, of toch op die verse scones? Onderaan in dit blog vind je de uitwerking van een lemon curd dessert in een glaasje. Dit is een licht recept met kwark en daardoor ook prima geschikt voor bij de paasbrunch!
Fijne Pasen!
Laat de roomboter smelten in een kommetje; dit duurt ongeveer een minuutje in de magnetron.
Doe de volkoren biscuits in een ziplock zakje en rol er met een deegroller overheen. Of verkruimel de koekjes simpelweg met je handen.
Vermeng de biscuitkruimels met de gesmolten boter en doe ze onderin het glaasje.
Daarboven schep je 2 eetlepels lemon curd en vervolgens komt het kwarklaagje. Ben je een zoetekauw? Kies dan voor een volle kwark of voor vanillekwark.
Tijdens Pasen is het wel zo leuk om het dessert af te toppen met een paaseitje. De rest van het jaar kan dat uiteraard ook met een ander stukje chocolade ;-).
Eet smakelijk!
Ingrediënten
Aanwijzingen
Laat de roomboter smelten in een kommetje; dit duurt ongeveer een minuutje in de magnetron.
Doe de volkoren biscuits in een ziplock zakje en rol er met een deegroller overheen. Of verkruimel de koekjes simpelweg met je handen.
Vermeng de biscuitkruimels met de gesmolten boter en doe ze onderin het glaasje.
Daarboven schep je 2 eetlepels lemon curd en vervolgens komt het kwarklaagje. Ben je een zoetekauw? Kies dan voor een volle kwark of voor vanillekwark.
Tijdens Pasen is het wel zo leuk om het dessert af te toppen met een paaseitje. De rest van het jaar kan dat uiteraard ook met een ander stukje chocolade ;-).
Eet smakelijk!
Voor hoeveel personen is dit recept?
Hoi Nikki,
Bij het dessert heb ik de ingrediënten voor 1 glaasje geschreven, maar dan houd je nog heel veel lemon curd over. Die is namelijk voor meerdere porties. Dus je kunt gerust de dessert ingrediënten verdubbelen of verviervoudigen!
Groetjes Angela