Vandaag komt Sinterklaas weer aan met de pakjesboot. Dat mag natuurlijk gevierd worden met heel veel lekkers! Heb je zin om te bakken, maar wil je een keer wat anders maken dan pepernoten? Kies dan voor deze healthy sinterklaascake: een bananenbrood variant met kruidnoten en dadels!
De basis voor de sinterklaascake is zoals gezegd een bananenbrood. En dat heeft meteen een heel groot voordeel: het is súper gemakkelijk om te maken, dus ideaal om vandaag samen voor in de keuken te duiken. Ga dus snel aan de slag en tover in een uurtje deze heerlijke healthy sinterklaascake op tafel!
Vers is het sinterklaas bananenbrood natuurlijk het aller-aller-lekkerst, maar de sinterklaascake is ook nog een paar dagen in een afgesloten bak te bewaren in de koelkast. Denk je dat de cake niet op komt (ik kan het me niet voorstellen ;-), dan kun je het ook in plakjes afzonderlijk invriezen. Trek in iets lekkers? Haal dan een plakje uit de vriezer, doe het 30 seconden in de magnetron en tadaa: je hebt een heerlijk, verantwoord tussendoortje!


- 2 rijpe bananen (hoe bruiner hoe zoeter)
- 3 eieren
- 5 dadels
- 100 gr havermout of havermeel
- 50 gram eiwitpoeder speculoos of vanille
- 2 theelepel bakpoeder
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 1 theelepel kaneel
- 100 gr pepernoten + 14 extra om te garneren
- zout
- amandelschaafsel
- Oven
- Keukenmachine of handmixer
- Cakevorm
- Verwarm de oven voor op 165 graden (boven- en onderwarmte)
- Bekleed de cakevorm met bakpapier of vet de vorm in met boter of bakspray
- Week de dadels zo’n 10 minuten in een bakje met heet water. Daarna ontvel en ontpit je ze.
- Doe de pepernoten in de keukenmachine en vermaal ze. Doe in een apart kommetje en zet apart.
- Maal ook de havermout in de keukenmachine tot havermeel. Je kunt natuurlijk ook direct havermeel gebruiken, maar dat vind ik echt zonde om te kopen omdat het slechts 1 minuutje meer werk is om het havermout te vermalen tot meel.
- Voeg bij de havermeel alle droge ingrediënten toe: de speculaaskruiden, kaneel, bakpoeder, eiwitpoeder en zout. Roer door elkaar.
- Voeg dan de bananen, dadels en eieren toe, zorg dat je dit goed laat mixen in de keukenmachine.
- Roer de pepernoten door het beslag.
- Doe het beslag in de cakevorm. Garneer met de pepernoten en het amandelschaafsel.
- Zet het voor 35 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven. Test met een satéprikker of het beslag droog is, dan is de cake goed.
- Laat de sinterklaascake zo’n 10 minuten in de cakevorm afkoelen, en daarna nog eens 15 minuten buiten de vorm.
- Smakelijk en hele fijne Sinterklaas!
- Heb je geen eiwitpoeder in huis? Gebruik dan 60 gram meer havermeel.
- 110 Kcal / 6,8 gr Eiwit / 3,3 gr Vet / 11,9 gr Koolhydraten
- Gebruik voor de garnering eens 14 chocolade kruidnoten in plaats van de normale kruidnoten, extra lekker voor de chocoholics! 🙂
Add a Comment