Iedereen die ’s ochtends start met een kommetje yoghurt of kwark weet dat het met toppings een heerlijk en volwaardig ontbijt is. Zelf varieer ik veel met fruit, zowel warm als koud fruit is lekker in de kwark. Voor een meer krokante bite is granola of een handje noten echt een aanrader! Maar wist je dat je granola ook heel gemakkelijk zelf kunt maken?
Het verschil tussen muesli, cruesli en granola
Dat alle drie ontbijtgranen zijn is bekend, maar het precieze verschil tussen muesli, granola en Cruesli is vaak nog niet duidelijk. Muesli is in de basis een mix van haver- en tarwevlokken en wordt vaak ook als mix verkocht met zaden, pitten en/of gedroogd fruit.
Granola en Cruesli staan beide voor krokante muesli. Cruesli is het merk, granola is het product. De krokante mueslibrokken ontstaan door de muesli te bakken met olie en wordt gezoet met honing, suiker of een suikervervanger. Ook de krokante muesli wordt verkocht als mix met andere zaden, pitten of gedroogd fruit, maar zie je ook vaker in combinatie met bijvoorbeeld chocolade stukjes.
De krokante muesli uit de supermarkt bevat echter veel onnodig toegevoegde suikers, waardoor het een stuk gezonder – en lekkerder, écht – is om zelf granola te maken.
Zelf granola maken
Door zelf je granola te maken heb je precies in de hand wat je aan ingrediënten je toevoegen, en dus ook wat voor smaak je wilt en hoe zoet je de granen wilt maken.
Vaak zie je dat zelfgemaakte granola kleinere brokken bevat dan de in de supermarkten verkochte varianten. Dit komt doordat er minder honing wordt gebruikt. Wil je ook grotere brokken? Voeg dan dus meer honing toe of gebruik enkele dadels in het recept.
Onderstaand recept zijn voor het basisrecept van granola dat ik zelf gebruik. Het leukste is dat je dit natuurlijk helemaal kunt aanpassen naar je eigen smaak, door andere noten te gebruiken of door bijvoorbeeld gedroogd fruit of cacao nibs toe te voegen. Let op, dan veranderen natuurlijk ook de voedingswaarden.


- 150 gr havervlokken
- 125 gram gemengde noten (ik gebruik: 50 gr amandel, 40 gr cashew, 35 gr pistache)
- 25 gram pompoen en/of zonnebloempitten
- 1 eetlepel sesamzaad
- 2 theelepels koek & speculaaskruiden
- 3 eetlepels honing
- 1 snufje zout
- 2 eetlepels kokosolie
- Oven
- Bakplaat
- Bakpapier
- Magnetron of fornuis
- Optioneel; keukenmachine
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Hak de noten in stukken. Dit kan eventueel ook in een keukenmachine.
- Meng alle droge ingrediënten met elkaar.
- Doe de kokosolie in een schaaltje en smelt het in de magnetron. Of: doe de kokosolie in een pannetje en smelt het op het fornuis.
- Doe de honing bij de kokosolie en meng het met de droge ingrediënten.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel over de hele plaat.
- Bak de granola in ongeveer 20 min. gaar. Schep het iedere 5 min even om, zodat de granola niet verbrand. Laat de granola volledig afkoelen en bewaar het in een mooie pot.
- Iedere oven is anders, houd dus goed in de gaten of de granola niet verbrand of nog iets langer geroosterd moet worden.
- 74 Kcal / 2,1 gr Eiwit / 4,6 gr Vet / 5,7 gr Koolhydraten
Goedendag
Mag ik de kokosolie ook door een andere vetsoort vervangen? Ik vind het zonde om aan te schaffen omdat ik het verder niet gebruik
Hoi Hermien, heel begrijpelijk! Je kunt de kokosolie ook vervangen door olijfolie of zonnebloemolie. Smaak kan daardoor wel net iets anders zijn, maar vast niet minder lekker! 😉 Groetjes Angela