Vandaag vier ik feest, want Foodiemind.nl bestaat 1 jaar! Voor dit jubileum heb ik weer een nieuw recept: gezonde havermoutkoekjes die je in een handomdraai op tafel zet!
De werkwijze voor deze gezonde havermoutkoekjes is voor mij best uniek, het is namelijk een bakrecept waar m’n geliefde keukenmachine niet eens aan te pas komt! Dat betekent eigenlijk sowieso al dat er niet teveel bij komt kijken, en dat klopt ook: binnen een paar minuutjes is het beslag voor de havermoutkoekjes al klaar!
Basisrecept gezonde havermoutkoekjes
Ik heb ervoor gekozen om de gezonde havermoutkoekjes te maken met blauwe bessen en amandelen, een van mijn favoriete combi’s. Maar eigenlijk kun je dit ook gebruiken als basisrecept voor gezonde havermoutkoekjes! Vervang dan simpelweg de blauwe bessen en noten door jouw favoriete koekjesmix. Altijd lekker is de appeltaart combi: havermoutkoekjes met rozijnen en appel, of wat dacht je van aardbeien met witte chocolade? Lekker zomers!
Het recept is goed voor 9 lekkere havermoutkoekjes in een medium formaat. Meer of minder kan ook natuurlijk, afhankelijk van de grootte van de koekjes!
1 jarig jubileum van deze koekenbakker!
Vandaag blaas ik een kaarsje uit, want mijn blog bestaat 1 jaar! Vorig jaar op 1 mei ging Foodiemind.nl live met het eerste recept: aspergesoep met gepocheerd ei. Sindsdien probeer ik maandelijks sowieso een nieuw recept te plaatsen. Niet elke maand heb ik iets geplaatst, maar met 19 blogs is het gemiddelde toch wel gehaald :-).
Nog steeds is Foodiemind.nl voor mij waarvoor het ook is begonnen: meerdere hobby’s die prachtig te combineren zijn! Lekker eten maken, in de weer zijn met styling en fotografie en het uitwerken tot een samenhangend recept. Heerlijk!
Speciaal voor dit feestje ging ik aan de slag met een nieuw recept. Dit keer maakte ik als een echte koekenbakker gezonde havermoutkoekjes! En daar hoort natuurlijk mijn Couqe Bâqeur schort van Cheaque bij! Dit merk heeft super leuke kleding en accessoires met kreten die pas tot de verbeelding spreken als je het fonetisch uitspreekt. I love it🙂


- 100 gr havermout
- 85 gr bloem
- 2 eieren
- 40 ml halfvolle melk (of amandelmelk)
- 1 el kokosolie
- 1 tl vanille extract
- 2 el honing
- 2 tl kaneel
- 1,5 tl bakpoeder
- snuf zout
- 50 gr blauwe bessen
- 50 gr amandelen
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Snijd de gekozen noten in stukjes. Ik koos voor gebrande amandelen, mijn favoriet!
- Doe de kokosolie in een steelpannetje op het vuur en voeg de honing toe. Verwarm en roer goed door, zodat het samen tot een geheel wordt. Haal van het vuur en laat kort afkoelen.
- Meng alle droge ingrediënten in een beslagkom: de havermout, bloem, kaneel, bakpoeder en zout. Doe ook de amandelen doorheen, maar houd ongeveer 1/4e apart om aan het eind nog op de bovenkant van de havermoutkoekjes te strooien.
- Schenk het mengsel vanuit het steelpannetje in de beslagkom erbij. Meng (met je handen) goed door elkaar. Doe de eieren, vanille extract en de melk erbij en mix het geheel. Roer voorzichtig enkele blauwe bessen door het beslag.
- Zorg dat de bakplaat met bakpapier bekleed is.
- Maak kleine balletjes van het beslag. Druk ze plat op het bakpapier. Zorg dat ze niet te dik zijn, dan verliezen de koekjes hun krokantheid.
- Strooi de rest van de amandelen over de koekjes en doe er nog wat blauwe bessen bovenop. Zorg dat ze wel een beetje in het deeg gedrukt zijn, anders gaan ze uitlopen en wordt het een natte paarse bedoeling ;-).
- Bak de havermoutkoekjes gaar in ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot de koekjes goudbruin zijn. Houd ze aan het eind wel even in de gaten, je wilt geen verbrande koekjes!
- Laat de havermoutkoekjes afkoelen op een rooster, of eet ze lekker op als ze nog warm zijn!
- Geen verse blauwe bessen? Je kunt ook diepvries gebruiken! Laat ze niet eerst ontdooien, want ook dan krijg je dat natte paarse beslag.
- 163 Kcal / 5 gr Eiwit / 7,5 gr Vet / 18 gr Koolhydraten
havermoutkoekjes