Courgettecake met kwark

Het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt is een paar weken geleden weer begonnen en ook bij mij komen de bakkriebels omhoog. Groenten verwerken in een cake, dat klinkt bizar maar is in werkelijkheid écht lekker. Na veel testen is hier het uiteindelijke resultaat van mijn courgettecake!

Zoals ik vaak met mijn recepten doe, heb ik de cake eerst aan verschillende mensen laten proeven, zonder ze te vertellen wat erin zit. De cake is goedgekeurd door iedereen die het heeft geproefd, en niémand heeft geraden dat er courgette in zit! Zo krijg je bij een tussendoortje ongemerkt al een portie groenten binnen en is deze courgettecake dus ook een kidsproof recept!

Bakkers klaar? Bakken maar!

Courgettecake
Porties: 12
met kwark
Voorbereidingstijd
25 min
Bereidingstijd
1 hr
Totale tijd
1 hr 25 min
Voorbereidingstijd
25 min
Bereidingstijd
1 hr
Totale tijd
1 hr 25 min
Ingrediënten
  1. 200 gram geraspte courgette (uitlekgewicht = ongeveer 1 kleine courgette)
  2. 135 gram magere kwark
  3. 95 gram speltmeel
  4. 60 gram eiwitpoeder vanille (whey)
  5. 45 gram kokosolie gesmolten en afgekoeld
  6. 60 gram honing
  7. 1 ei
  8. 1 theelepel bakpoeder
  9. 0,5 theelepel baking soda
  10. 1,5 theelepel kaneel
  11. 0,5 theelepel zout
  12. 0,5 theelepel vanille extract
Benodigdheden
  1. Oven
  2. Cakevorm
  3. Rasp of keukenmachine
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 140 graden.
  2. Bekleed de cakevorm met bakpapier.
  3. Rasp de courgette in een keukenmachine of met een gewone rasp. Vang de geraspte courgette op in een theedoek en knijp al het vocht eruit. Dit is heel belangrijk, anders wordt de cake uiteindelijk veel te nat. Je kunt kiezen of je de courgette grof wil raspen of wat fijner, afhankelijk van of je de courgette nog wilt herkennen in de uiteindelijke cake.
  4. Laat de kokosolie smelten en zet apart, zodat het weer kan afkoelen.
  5. In een medium kom mix je de droge ingrediënten: het eiwitpoeder met het speltmeel, bakpoeder, baking soda, kaneel en zout.
  6. In een grote kom meng je de natte ingrediënten: het ei met de kwark, kokosolie, honing en vanille extract. Zorg dat je het goed met de garde mixt, zodat je geen klontjes hebt.
  7. Voeg de geraspte courgette toe aan het natte mengsel.
  8. Vervolgens voeg je ook de droge meelmix toe.
  9. Roer door tot alles goed gemengd is en je een deegstructuur hebt.
  10. Doe het mengsel in de cakevorm en plaats 60 minuten in de voorverwarmde oven.
  11. Dek de bovenkant van de cakevorm na 40 min af met aluminiumfolie
  12. Test met een satéprikker of de cake in het midden droog is, dan is de cake gaar.
  13. Laat de cake goed afkoelen op het bakrooster.
  14. Bewaar de cake vervolgens luchtdicht, dan blijft deze enkele dagen goed.
Notities
  1. Tip: vries een paar plakjes courgettecake in! Rol een plakje in wat aluminiumfolie en als je zin hebt in iets lekkers kun je het plakje cake gewoon in de magnetron ontdooien. De courgettecake is dan weer lekker zacht en warm, alsof deze net uit de oven komt!
Voedingswaarden per portie (obv 12 plakjes)
  1. 110 Kcal / 6,7 gr Eiwit / 4,7 gr Vet / 10,9 gr Koolhydraten
Foodiemind https://www.foodiemind.nl/

Laat een reactie achter