Aspergesoep met gepocheerd ei

Soms wil ik heel graag een nieuw recept proberen, maar schrikt het af omdat het moeilijk klinkt. Zo heb ik dat ook al lange tijd met aspergesoep. Ik vind het mega lekker en bestel het ook graag als we in de lente uit eten gaan. Maar alle recepten van gebonden aspergesoep zijn met een basis van roux, en dat heb ik nog nooit gemaakt. Dit jaar heb ik besloten het toch eens te proberen, en het resultaat was heerlijk!

Omdat één nieuw ding tegelijk proberen niet genoeg was, heb ik ook meteen voor het eerst gepocheerde eieren gemaakt. Ik kwam namelijk op het Youtube-kanaal van Allerhande een trucje voor eieren pocheren tegen, tip :-).

Het recept is genoeg voor drie personen. Gisteravond was het een ruime portie voor Erik en mij, en ik had vandaag op het werk nog een heerlijke leftover lunch!

Aspergesoep
Porties: 3
met gepocheerd ei en ham
Voorbereidingstijd
10 min
Bereidingstijd
15 min
Totale tijd
25 min
Voorbereidingstijd
10 min
Bereidingstijd
15 min
Totale tijd
25 min
Ingrediënten
 1. 500 gram asperges
 2. 100 gram hamblokjes
 3. 50 gram prei
 4. 3 eieren
 5. 2 tabletten kippenbouillon
 6. 900 ml water
 7. 40 gram tarwebloem
 8. 40 gram ongezouten roomboter
 9. 2 tl (verse) peterselie
Benodigdheden
 1. 2 pannen
 2. Dunschiller
 3. Blender of staafmixer
 4. Muffinvorm
 5. Oven
Instructies
 1. Schil de asperges met een dunschiller of aspergeschiller en snijdt de achterste stukjes eraf. Snijd de asperges in 2-3 stukken.
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Voeg 3 eetlepels water toe aan 3 bakjes van de muffinvorm. Breek boven elk bakje een ei en zet de muffinvorm 12 minuten in de oven.
 3. Snij de prei in ringen. Verhit een pan, bak de prei kort aan en voeg de bouillonblokjes en het water toe. Laat de bouillonblokjes helemaal oplossen, voeg dan de asperges toe. Kook de asperges zo’n 5 minuten.
 4. Ondertussen ga je de roux maken. Zet een pan met dikke bodem op het fornuis en laat de roomboter smelten. Zet het vuur laag en voeg in één keer de bloem toe. Roer goed door, zodat er geen klontjes ontstaan en je een egaal mengsel krijgt.
 5. Voeg de bouillon in delen toe aan de roux. Roer goed door totdat er een papje ontstaat. Als de bouillon volledig is opgenomen kun je weer een deel erbij gieten. Ga door met toevoegen van bouillon totdat de soep de gewenste dikte heeft. In het begin doe je er steeds maar een klein beetje bij, naarmate de hoeveelheid soep toeneemt kun je ook grotere hoeveelheden bouillon tegelijk toevoegen.
 6. Voeg de gekookte prei en asperges toe aan de soep. Verwarm nog enkele minuutjes mee. Blend of pureer het geheel, maar houd enkele aspergekopjes en wat prei apart.
 7. Verdeel de soep over drie kommen. Voeg de hamblokjes, het gepocheerd ei en de apart gehouden prei en asperges toe. Garneer de soepkommen met de peterselie. Smakelijk!
Voedingswaarden per portie (bij drie personen)
 1. 297 Kcal / 15,9 gr Eiwit / 6,7 gr Vet / 29,1 gr Koolhydraten
Foodiemind https://www.foodiemind.nl/

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *