Appelringen: gezonde versie van appelbeignets!

Sta jij elk jaar weer boven de frituurpan om appelbeignets of oliebollen te maken voor de hele familie? Kies dit jaar eens bewust voor een healthy – maar net zo lekkere – variant. Deze appelringen zijn de gezonde versie van appelbeignets!

Deze appelringen zijn de perfecte gezonde vervanger voor de appelbeignets met oud & nieuw, maar smaken eigenlijk ook gewoon het hele jaar door als ontbijt of lunch erg goed!

In de ingrediëntenlijst in het recept hieronder vind je ook kokosmeel. Waarom ik een combinatie van (spelt)meel en kokosmeel gebruik? Dit meel staat er bekend om dat het meer vocht opneemt. En voor deze appelringen wil je juist een wat steviger beslag, zodat het goed om de appelringen blijft zitten. Ideaal voor kokosmeel dus!

Ik waarschuw wel alvast: bij het maken van deze appelringen kan het best een kliederboel worden in de keuken, maar ach dat is met appelbeignets of oliebollen ook toch!

Wat maakt deze appelringen de gezonde versie van appelbeignets?

Ja ze zijn echt gezonder, maar toch nét zo lekker! Er zijn verschillende redenen waarom ik deze appelringen bestempel als de gezonde versie van appelbeignets. Allereerst omdat ze gemaakt worden zonder toegevoegde suiker en (room)boter.

Verder worden de originele appelbeignets in frituurvet gebakken, waardoor het vet (zoals ook bij een oliebol) er helemaal in trekt. Helemaal niet nodig voor een lekkere smaak! Dat hebben al meer mensen ontdekt, want tegenwoordig komen er al steeds meer varianten uit de oven i.p.v. uit het vet. Ohja, en ook het bier ontbreekt in het beslag.

Eigenlijk zijn deze appelringen dus meer appelpannenkoeken dan appelbeignets, maar dat hoef je de familie er tijdens oud & nieuw niet bij te vertellen toch ;-).

Warm zijn ze het allerlekkerst, dus serveer de appelringen direct na het bakken.

Fijne oud & nieuw!

Porties8 porties

Ingrediënten
 1 Appel
 1 Ei
 40 gr Speltmeel
 20 gr Kokosmeel
 75 gr Kwark
 50 ml Water
 ½ tl Bakpoeder
 Kaneel
 Zout
 Olijfolie
Benodigdheden
 Beslagkom
 Garde
 Koekenpan

Instructies

Maak het beslag door eerst de droge ingrediënten te mixen: meng het kokosmeel een speltmeel met het bakpoeder en zout.

Klop het ei los met de kwark.

Voeg vervolgens aan het beslag het kwark-ei mengsel toe en mix goed door elkaar. Voeg dan ook het water toe.

Schil de appel. Verwijder het klokhuis met een appelboor.

Snijd de appel over de breedte in ringen van ongeveer 1 cm dik.

Bestrooi de appelringen met kaneel en verdeel dit (met je vinger) over beide kanten van de appelring. Zo trekt de kaneelsmaak alvast lekker in de appel.

Verwarm een koekenpan en doe wat olijfolie in de pan.

Verdeel het beslag over de appelringen, zowel de boven als onderkant moeten bekleed zijn.

Grote kans dat er ook in het midden wat beslag komt te zitten. Om er mooie ringen van de maken, prik je hier met de achterkant van een lepel het beslag weer even uit.

Doe het beslag in de pan met olie. Draai de appelring vervolgens direct in de pan om, zodat het beslag aan beide kanten in aanraking met de olijfolie is gekomen.

Bak de appelringen aan twee kanten bruin.

Serveer de appelringen feestelijk door er nog wat poedersuiker eroverheen te strooien.

Voedingswaarden per appelring (o.b.v. 8 appelringen)

82 Kcal / 7 gr Koolhydraten / 5 gr Vet / 3 gr Eiwit

Ingrediënten

Ingrediënten
 1 Appel
 1 Ei
 40 gr Speltmeel
 20 gr Kokosmeel
 75 gr Kwark
 50 ml Water
 ½ tl Bakpoeder
 Kaneel
 Zout
 Olijfolie
Benodigdheden
 Beslagkom
 Garde
 Koekenpan

Aanwijzingen

Instructies
1

Maak het beslag door eerst de droge ingrediënten te mixen: meng het kokosmeel een speltmeel met het bakpoeder en zout.

2

Klop het ei los met de kwark.

3

Voeg vervolgens aan het beslag het kwark-ei mengsel toe en mix goed door elkaar. Voeg dan ook het water toe.

4

Schil de appel. Verwijder het klokhuis met een appelboor.

5

Snijd de appel over de breedte in ringen van ongeveer 1 cm dik.

6

Bestrooi de appelringen met kaneel en verdeel dit (met je vinger) over beide kanten van de appelring. Zo trekt de kaneelsmaak alvast lekker in de appel.

7

Verwarm een koekenpan en doe wat olijfolie in de pan.

8

Verdeel het beslag over de appelringen, zowel de boven als onderkant moeten bekleed zijn.

9

Grote kans dat er ook in het midden wat beslag komt te zitten. Om er mooie ringen van de maken, prik je hier met de achterkant van een lepel het beslag weer even uit.

10

Doe het beslag in de pan met olie. Draai de appelring vervolgens direct in de pan om, zodat het beslag aan beide kanten in aanraking met de olijfolie is gekomen.

11

Bak de appelringen aan twee kanten bruin.

12

Serveer de appelringen feestelijk door er nog wat poedersuiker eroverheen te strooien.

Voedingswaarden per appelring (o.b.v. 8 appelringen)
13

82 Kcal / 7 gr Koolhydraten / 5 gr Vet / 3 gr Eiwit

Appelringen: gezonde versie van appelbeignets!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *